Prishtinë

Prishtinë

Things to do - general

Prishtina gjendet në pjesën veriperëndimore dhe shtrihet buzë rrafshnaltës së plleshme rrëzë maleve të argjendta. Ashtu si dikur Ulpiana, ka pozitë të përshtatshme gjeografike, pasi gjendet në kryqëzimet parësore kontinentale.

Komuna e Prishtinës ka 572 km^2,  gjithësej ka 48 fshatra.
Komunitetet që jetojnë në Komunën e Prishtinës janë: Serb, turk, boshnjak, rom, ashkali etj.
Sektori i bujqësisë, gjuetësisë dhe pylltarisë përshinë 27 biznese. Në sektorin e industrisë nxjerrëse ekzistojnë 16 biznese. Sektori i furnizimit me energji elektrike, gas dhe ujë numëron 5 biznese, ai i ndërtimtarisë me 329 biznese, ndërsa ai i tregtisë me shumicë dhe pakicë 4.203 biznese. Po ashtu edhe biznesi i hotelerisë po avancohet përditë e më shumë dhe kështu në Komunën e Prishtinës aktualisht ekzistojnë 781 restorante dhe hotele. Në biznesin e ndërmjetësimit financiar veprimtarinë e tyre e zhvillojnë 26 biznese, ndërsa në shërbimin e afarizmit ekzistojn 273 biznese. Administrimi publik dhe mbrojta e sigurimit social vepron me 10 biznese, ndërsa mbrojtja shëndetësore e sociale me 104 veprimtari. Numri i pergjithshëm i biznesit në Komunën e Prishtinës është 8.412 sish.

Country Kosovë
Languages spokenShqip,Serbo-Kroatisht, Anglisht,Gjermanisht
Currency usedEuro
Area (km2)572

Nightlife info

Duplex Club Prishtina-Club

N'Kojshi-Bar

Star Sun-Local Business

District Prishtina-Lounge

Designer's Bar-Bar

Konak bar-Bar

House Pub-Bar & Grill

Crème de la Crème-Night Club

Canape-Lounge

Caffe Bar Online-Bar

MIQT-Bar

STAY BAR-Bar

Industry Club-Night Club

Bar Académie -Bar

Caffe Bar "Arijoni"-Bar & Grill

People's-Wine Bar

Purple ClubP -Club

Capital Club -Night Club

Riga Restaurant-Bar & Grill

Camel Pipe-Bar

Kafja e vogel-Bar & Grill

Zanzi Jazz Bar-Night Club

Sharra Pub-Pub

01 Cafè Bar-Bar

Birraria Shallter-Bar

Miles Bar-Bar

Glasses Caffe-Bar

Bar Restaurant Damastion-Pub

Cabiina-Bar

Blink Club-Night Club

Legend'ss Pub-Bar

D&G Lounge Bar-Bar

Caffe Bar Relax-Bar & Grill

Ora Bar-Bar

Podium Bar-Bar

Hubble Bubble-Bar

HOOK Food & Coffee-Bar

Latino Caffe 1-Bar

Pino Caffe-Bar

Nero1-Bar & Grill

Twist Cafe-Bar

Capitol Caffe-Bar

Poem-Bar

Snack Bar 01-Bar

Amma Bar-Bar

CAFE BAR 57-Bar

Zar Bar-Bar

Shpija Rudit-Pub

Large Bar-Cafe

Lounge i Vogel-Coffee Shop

Sabaja Craft Brewery-Brewery

Amadeus Restaurant Bar & Cafe-Cafe

Atele Caffe-Cafe

Inbox-Restaurant

Tingëll Tangëll-Cafe

Shpija DUDI-Cafe

Qosh Bar-Bar

Caffe Avenue-Cafe

Puzzle Cafè-Cafe

Apartment 196-Bar

Avenue Bar-Bar

Bamboo-Bar

Baraka-Bar

City Pub-Bar

Click-Bar

Crème de la Crème-Bar

The Cuban-Bar

Legere-Bar

Mollëkuqja-Bar

Morena-Bar

MYC-Bar

Publicco-Bar

Queen's Shilling-Bar

Strip Depot-Bar

Xhoni's Bar-Bar

Zullu Bar-Bar

Zone club-Dance bar

13 Rooftop-Night club

The Backgarden Pub-Tapas Bar & Restaurant

Hard Rockers Club-Pub

Chupa Cabra-Bar

Nightlife image

Culture and history info

Historia

Nga viti 1981, nuk ka pasur regjistrim të popullsisë në Kosovë. Pas luftës së fundit, Prishtina është stërngarkuar me popullatë. Manipulohet me shifra , por duke u mbështetur në analiza dhe numrin e votuesve, numri rezident i qytetarëve në qytetin e Prishtinës, mund të jetë përafërsisht 400 mijë, ndërsa me fshatrat deri 470 mijë.Gjatë ditës në kryeqytet mendohet se lëvizin deri në 500 mijë qytetarë.Gjatë të gjitha periudhave historike, Ballkani Qendror dhe ai Lindor ishte dhe vazhdoi të mbetet hapësira më dinamike e lëvizjeve etnike dhe shoqërore e ngjarjeve historike e politike. Për këtë arsye, ndodhi edhe ndryshimi në strukturën etnike e fetare. Pikërisht për këtë, më së tepërmi pësoi popullata autoktone etnike ilire, por edhe thrakase e maqedonase. Në vorbullën e këtyre ngjarjeve, bën pjesë edhe hapësira ku shtrihet sot Prishtina. Gjurmët e banimit në kryeqytetin e Kosovës i gjejmë që në parahistori, gjithnjë në mbështetje të zbulimeve të deritashme arkeologjike të gjetura në lokalitetet e Neolitit të hershëm, si në Matiçan, Graçanicë, Ulpianë etj., pastaj në epokën e bronzit, deri te etnokultura dardane që nga shek. VIII e VI para Lindjes së Krishtit.Në të dhënat historike të shkruara deri në shek. XIV, për Prishtinën kemi të dhëna të pakta e fragmentare. Kështu, për strukturën e Prishtinës nuk mund të mbështetemi vetëm në të dhënat e shkurtëra e narrative nga Arkivi i Raguzës (Dubrovnikut të sotëm), për periudhën paraosmane pa u shfrytëzuar dhe konsultuar me dokumentet turke. Të përkujtojmë se gjatë periudhës së sundimit romak, popullatën e vendëse e përbënin dardanët, pastaj vijnë dubrovnikasit, sasët, sllavët e deri në Mesjetë. Me pushtimin e Artanës (ish-Novobërdës) më 1455, pra edhe të Prishtinës nga Perandoria Osmane, në Prishtinë filluan të vijnë edhe turqit, çerkezët, romët etj.Etimologjia e emrit Prishtinë, duket se vjen nga një gjuhë e lashtë indoevropiane, ndërsa kuptimi i saj është; i lashtë, i fazës fillestare, diçka që i përket të kaluarës. Duke u mbështetur në këto të dhëna, hetohet se Prishtina është një lokalitet i lashtë antik, por që është përtërirë gjatë periudhës së Mesjetës. Shkrimi i parë për Prishtinën është ai i vitit 1342 nga Perandori i Bizantit, Johan Kantakuzen, i cili Prishtinën e përshkruan si një fshat. Pas këtij viti, ka të ngjarë se ekzistonte kisha katolike e Shën Mërisë dhe si priftërinj përmenden edhe emra, si ai i shqiptarit Don Lasio.Meqë gjatë periudhës së vjetër ekzistonte qyteti i vjetër Ulpiana (Ulkiana), ndërsa gjatë mesjetës së hershme Artana si qytet xehetarësh, atëherë hetohet se Prishtina deri në kohën e sundimit osman, nuk dëshmon ndonjë rol të rëndësishëm gjatë shek. XIV e XV kur Prishtina, kryeqyteti i sotëm i Kosovës fillon të zhvillohet edhe si qendër e rëndësishme tregtare. Culture and history image
Apartament në Arbëri

Apartament në Arbëri

Lagjia Arbëria, Prishtinë
Përshkrimi : Gjendet në Prishtinë, në një vend të qetë. Ka 3 dhoma ( 2 dhoma të gjumit dhe 1 dhomë t More info
Apartament në Kalabri

Apartament në Kalabri

Kalabria, Prishtinë
Përshkrimi : Gjendet në Prishtinë, në një vend të qetë. Ka 3 dhoma ( 2 dhoma të gjumit dhe 1 dhomë t More info
Apartament në Qendër të Qytetit

Apartament në Qendër të Qytetit

, Prishtinë
Përshkrimi : Gjendet në Prishtinë, në një vend të qetë. Ka 3 dhoma ( 2 dhoma të gjumit dhe 1 dhomë t More info
Hotel Emerald

Hotel Emerald

Prishtinë, Prishtinë
Emerald Hotel është më shumë se vetëm Hotel, me resortin e vet që përfshin objekte dhe salla të taki More info
Hotel Golden

Hotel Golden

Prishtinë, Prishtinë
Hotel Golden: është i vendosur në qendër të Prishtinës. Hotel Golden me shërbimet e ti me cilësi dhe More info
Hotel Gracanica

Hotel Gracanica

Gracanica, Prishtinë
Ndodhet 8 km nga Prishtina dhe 500 metra nga qendra e Graçanicës, Hotel Gracanica është vendosur në More info
Hotel Nartel

Hotel Nartel

Prishtinë, Prishtinë
Hotel Nartel ndodhet në në qendër të Prishtinës dhe është vetëm disa minuta larg nga institucionet k More info

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

1 ditë - Kalërim në Brod

1 ditë - Kalërim në Brod

Prishtinë
1 ditë – Kalërim në Brod  Brodi është një fshat në jug të Kosovës në rajonin e Gorës në komunë More info
1 ditë në Koman (liqen, lum dhe grill)

1 ditë në Koman (liqen, lum dhe grill)

Prishtinë
Edhe këtë sezonë verore  te gjithë të interesuarit do ta kenë  kënaqesinë e  një shetitjeje  te mrek More info
7 ditë në Kosovë

7 ditë në Kosovë

Prishtinë
Kosova, e vendosur në Ballkanin Perëndimor, është një vend multietnik me një kulturë të pasur, të la More info
8 ditë në Ballkan

8 ditë në Ballkan

Prishtinë
Gadishulli Ballkanik, gjerësisht i referuar si Ballkani, është një rajon gjeografik i Evropës Juglin More info
Dare the Adventure

Dare the Adventure

Prishtinë
ZIP LINE  dhe Hiking  në regjionin e Pejës. Ҫmimi: 19.00 € p.p   Dita: E diele 22/4/2018 Nisja: More info
Snow-Shoeing në malet e Rugovës

Snow-Shoeing në malet e Rugovës

Prishtinë
Dita : E diele 25/03/2018 Nisja : 07:00 nga New Born , Prishtinë Ҫmimi : 29.90 EUR 07:00 Nisja bëhet More info
Snow-shoeing në Malet e Sharrit

Snow-shoeing në Malet e Sharrit

Prishtinë
07:20; Udhëtimi fillon me largimin nga Prishtina (New Born monument) me Mini Buss në Prizren më 11 m More info
Tour ditore në Germi - T14

Tour ditore në Germi - T14

Prishtinë
06:15 (në mëngjes) Nisja nga monumenti i New Born-it 07:00 Mbërritja në Gërmi (Villa Gërmia) 07:00-0 More info
Tur me biçikleta dhe vizitë Pyllit të Arinjëve Prishtina

Tur me biçikleta dhe vizitë Pyllit të Arinjëve Prishtina

Prishtinë
Itinerari: 08:00 Nisja nga Prishtina (Monumeti i New Born-it) 11:00 Mbërritja në Liqenin e Badovcit, More info
Vizito Beratin dhe Rafting në Kanionin e Osumit, Skrapar

Vizito Beratin dhe Rafting në Kanionin e Osumit, Skrapar

Prishtinë
  Dita 1: Udhëtimi fillon me nisjen nga Prishtina për në Durrës me datë 26/5/2018 në ora 8:00 , More info
Vizito Prishtinën

Vizito Prishtinën

Prishtinë
Dita 1 -Në rast të mbërritjes pas dite: Në aeroport ju do të mirëpriteni nga safi ynë, dhe do të tak More info

Unfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.

Fiat Stilo

Fiat Stilo

Price per day 30
Car typeKaravan
Max people5
Door count5
TransmissionManual
Air-conditioned?Yes
Unlimited mileage?Yes
Nissan X-Trail

Nissan X-Trail

Price per day 50
Car typeJashtë rrugëve (Jeep)
Max people5
Door count5
TransmissionManual
Air-conditioned?Yes
Unlimited mileage?Yes
Renault Megan

Renault Megan

Price per day 50
Car typeCoupe
Max people4
Door count3
TransmissionManual
Air-conditioned?Yes
Unlimited mileage?Yes