The Kosova Liberation Army: Underground War to Balkan Insurgency, 1948-2001

The Kosova Liberation Army: Underground War to Balkan Insurgency, 1948-2001
Author:
Publisher: Hurst
Publication Year: Maj,2014
About the Book

Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK), ishte lëvizja e parë kryengritëse e suksesshme në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Në luftën kundër Serbisë së Millosheviçit është zhvilluar nga një grup i vogël i komplotistëve në politikën nëntokësore zvicerane më 1980 në një forcë të fuqishme ushtarake prej 18.000 ushtarësh e cila ishte aleate me NATO-n në mes të viteve 1997 dhe 1999. Në këtë terren të thyer dhe me histori të reja, James Pettifer bie në gjurmë të zhvillimit të forcës duke përdorur dokumente të panjohura më parë si : dokumente ruse, amerikane, serbe, arkivat zvicerane, mes tjerash, intervista të shumta me pjesëmarrësit , vëzhguesit dhe materiale të dëshmitarëve.
UÇK-ja tërhoqi në traditat e thella historike të rezistencës ndaj sundimit serb në Kosovë, por edhe në aspekte të tjera ishte shumë inovative dhe ishte kryengritja e parë për të cilat imazhi është kryer në media ishte pothuajse aq e rëndësishme sa arritjet e saj në fushatë.Libri fokusohet në thellësi të veçantë për punën e udhëheqësve të UÇK-së në organizatat sekrete para luftës, dhe se si Millosheviqi kishte keqkuptuar natyrën e kundërshtarit që u ndesh. Kjo vlen edhe për shumë vende të NATO-s, të cilët shpesh e panë luftën unike të Kosovës si një zgjatje e konflikteve të mëparshme të Bosnjës dhe Kroacisë. Autori bazohet në vitet e studimit të rajonit dhe njohurive personale të shumë prej UÇK-së dhe 320 udhëheqës të tjerë të përfshirë në të shkruar se si duhet të bëhet llogaria standarde në origjinën e konfliktit.