Edith and I: On the Trail of an Edwardian Traveller in Kosovo

Edith and I: On the Trail of an Edwardian Traveller in Kosovo
Author:
Genre: Aventurë
About the Book

Dy udhëtime në Kosovë mbrenda një shekulli . Në vitin 1900 , shkretëtira e fundit e Evropës u hulumtua nga një kampione e rrallë, një grua angleze kokëfortë e cila udhëtoi nëpër Bjeshkët e Nemuna në Kosovë. Edith Durham ishte quajtur “Mbretëresha e malësorëve” nga shqiptarët për ta nderuar atë për shkrimet e saj antropologjike , ndihmën e saj humanitare dhe lobimin e saj të palodhshëm.

Njëqind vjet më vonë, Elizabeth Gowing erdhi në Kosovë dhe ra në dashuri me këtë vend. Duke e ndarë kohën e saj në mes Kosovës dhe Londrës, ajo mendonte se askush nuk do ta kuptonte krizën e saj të identitetit; por Elizabeth shtjelloi historinë e Edith nëpër arkivat dhe koleksionet e muzeve në Britani , dhe tani ajo po rigjurmon hapat e Edith në Kosovë , ajo mëson prej saj atë që duhet të bëjë me jetën e saj.

Duke ndjekur shpalljet në ditaret e vjetra, lëkundjet përgjatë rrugëve të Kosovës me “motokultivator” duke mësuar sekretet e haremit nga Edith dhe nga murgjit për thesaret e manastireve të Trashëgimisë Botërore të UNESKO. Elizabeth udhëton në gjurmët e Edith dhe përfundon duke gjetur jo vetëm si heroinë por edhe si udhëzuese për dilemën e saj për shekullin 21.
Libri i pare i Elizabeth, “Travels in Blood and Honey; duke u bërë një bletare në Kosovë, u përshkrua nga “The Times” si një kënaqësi absolute; joshëse , një histori e hidhur-ëmbël e një çështje të gjallë dashurie me një botë tradicionale… në kalimin në kombësi të re, dhe nga “The Lady” si një hap i madh, i guximshëm , unik në të gjitha zhanret… me një sens të humorit.