Between Serb and Albanian: A History of Kosovo

Between Serb and Albanian: A History of Kosovo
Author:
Publisher: Columbia Univ Pr
Publication Year: 1998
About the Book

Pak rëndësi i është kushtuar rritjes së tensioneve etnike dhe fetare në krahinën serbe të Kosovës-tensioneve të cilat tani paraqesin një kërcënim serioz për sigurinë e Ballkanit. Miranda Vickers eksploron rrënjët e këtij konflikti, dhe gjurmon trajektoren e fundit të marrëdhënieve serbe dhe shqiptare në Kosovë. Pjesa e parë e librit përshkruan historinë e Kosovës gjatë periudhave mesjetare dhe osmane, kur marrëdhëniet midis dy komuniteteve kanë qenë përgjithësisht të mira .Pjesa e dytë e librit shqyrton Kosovën që nga viti 1945, kur zona ra nën administrimin e Serbisë në sistemin socialist jugosllav. Vickers e përfundon me përkeqësimin e marrëdhënieve mes serbëve dhe shqiptarëve që nga shpërbërja e Jugosllavisë në 1981.
Me detaje të kujdesshëm, ajo tregon se si, fushata kryesisht paqësore nxitur politikisht për pavarësinë e Kosovës, kohët e fundit është kthyer në dhunë me sulme terroriste ndaj institucioneve politike dhe ushtarake serbe, për shqiptarët mendohet se bashkëpunonin me serbët, dhe serbët në veten e tyre. Në këtë proces, autori jep një llogari të ekuilibruar të pozicioneve serbe dhe shqiptare, duke vendosur shumicën e fajit për situatën aktuale në politikat represive të diktatorit serb Sllobodan Millosheviç.